Найнезвичайніші трамваї у світі

Зображення користувача admin.
Автор: admin+15 / Дата: 10.10.2019 20:34 /

Сучасний світ – світ швидкості та руху. Ми всі кудись поспішаємо, поспішаємо. І для переміщення по містах і країнах використовуємо найшвидший транспорт: літаки, автомобілі, в крайньому разі – швидкісні поїзди. Міський транспорт здається незграбним і дуже повільним, а трамвай викликає посмішку – ну куди на ньому швидко доїдеш?

Правда, так було не завжди. Ще кілька десятиліть тому трамвай у багатьох країнах виконував функцію основного громадського транспорту. Спочатку були трамваї на кінній тязі, потім – на електричній тязі. Змінювався дизайн, змінився рівень комфортності, залишилася тільки історична назва.

Музей моделей транспорту. Вінниця, Україна

На території трамвайного депо Вінниці з 2013 року існує музей трамвая, відкриття якого було присвячене до столітнього ювілею вінницького трамвая. У Вінниці є ще й музей моделей транспорту, відкриття якого відбулося у 2018 році. Цей музей – єдиний в Україні. В ньому зібрано понад 5000 експонатів і серед них – трамваї. Рекордна кількість моделей занесена до Української Книги рекордів Гіннесса.

Двоповерхові трамваї Лондона

Двоповерхові трамваї Лондона

Велика Британія – одна з країн, де збереглися не тільки старовинні традиції, а й унікальні пам'ятники. Щорічно Лондон відвідують мільйони туристів для того, щоб побачити величний Біг Бен, погуляти по площі Пікаділлі, відвідати черговий турнір з покеру PokerStars Live в казино Hippodrome, спробувати справжню англійську кухню в Боро-маркет або покататися на легендарних червоних двоповерхових автобусах. Але мало хто знає, що такі дабл-декери були й серед трамваїв, які возили городян аж до 2011 року. Зараз вони – експонати для туристів у лондонському музеї транспорту.

Трамвай Угорщини

Найдовші трамваї у світі (54 метри) їздять угорським Будапештом. Siemens Combino Supra складається з 9 секцій, з'єднаних між собою. Трамвай швидкий, практично безшумний та дуже комфортний – завдяки низькій підлозі заходити в нього зручно. На 54 метри передбачено всього вісім дверей, так що готуватися на вихід точно доведеться заздалегідь.

Olev трамвай в зоопарку Сеула, Південна Корея

Невеликі OLEV (Online Electric Vehicle) трамваї працюють в зоопарку Сеула. Їх акумулятори безконтактно заряджаються за допомогою магнітного поля від спеціальних синіх смуг загальною довжиною 400 метрів, розташованих по всьому маршруту руху трамваїв. Причому ККД такого способу зарядки перевищує ККД традиційної подачі енергії на трамвай за допомогою повітряної контактної мережі та «рогів».

Підвісний монорейковий трамвай в Німеччині

Підвісний монорельсовий трамвай Schwebebahn функціонує в районі річки Ельба, в Німеччині. В основу роботи трамвая закладено принцип фунікулера.

Повітряний трамвай Roosevelt Island Tramway в Нью-Йорку, США

Повітряний трамвай Roosevelt Island Tramway в Нью-Йорку, США

На висоті 76 метрів повітряний трамвай Roosevelt Island Tramway курсує зі швидкістю близько 26 км/год вздовж мосту Квінсборо в Нью-Йорку над протокою Іст-Рівер. Трамвай в день робить трохи більше ніж 100 поїздок. Десь за 5 хвилин він перевозить до 110 пасажирів з острова Рузвельта до Манхеттена.

Вінтажний трамвай з Сан-Франциско, США

Вінтажний трамвай з Сан-Франциско один з найстаріших чинних трамваїв в США. У нього досить незвичайна конструкція: немає традиційних «рогів», трамвай пересувається по спеціально розташованому під землею тросу.

Трамвай-сауна в Мілані, Італія

Італія – країна «гарячих», темпераментних людей. Ось і ідеї у них теж гарячі. Принаймні, тільки там є трамвай-сауна. В одній половині трамвайного вагона розташована парня, розрахована на десять осіб. Другу половину займає кімната відпочинку з роздягальнею, душем, диванами й холодильником. Влада Мілана не дозволила запустити трамвай-сауну по міських маршрутах, тому його довелося встановити на тупиковому відрізку рейок в одному з тихих куточків міста. Це не заважає трамваю бути пам'яткою італійського міста високої моди, а місцевим жителям і туристам – із задоволенням його відвідувати.

Стаціонарний трамвай-кафе «Старий Трамвай» у Львові, Україна

Стаціонарний трамвай-кафе «Старий Трамвай» у Львові, Україна

Львів завжди був європейським містом. Ось і кінний трамвай з'явився там ще в 1890 році, а на електричній тязі в 1894. Зараз цьому виду транспорту і присвячено кафе «Старий Трамвай» («Старенький Трамвай»), що являє собою старенький вагон, всередині якого розташовані столики для відвідувачів. Пахуча львівська кава, смачні тістечка… Володіючи уявою, дивлячись з вікна трамвая на старовинні вулички Львова, можна уявити себе в тому далекому столітті, коли трамвай був дивовижним видом транспорту, підкови коней цокотіли по бруківці, а вагончик повільно їхав до Ратуші.

Здавалося б, що трамваї йдуть у минуле. Багато українських міст поступово відмовляються від їх експлуатації. Але з волі ентузіастів вони знаходять друге дихання. А незвичайні трамваї продовжують радувати туристів, викликаючи щире захоплення.

+1
+1
-1