У 2022 році ВТК планує отримати другу партію швейцарських трамваїв від VBZ

Зображення користувача PAN.
Автор: PAN+30 / Дата: 23.12.2020 17:48 /

Швейцарія із Вінницею підписали Угоду про продовження проєкту «Цюріхські трамваї», у рамках якого місто отримає першу партію з 35 трамваїв «Tram2000». Передбачається, що вагони почнуть надходити у 2022 році. Загалом Швейцарія може передати Вінниці 70 трамваїв цієї серії. Рішення про передачу другої партії вагонів «Tram2000» буде прийматись після проведення оцінки ефективності реалізації 1-ї частини нової Угоди.

Сьогодні, 23 грудня, у Посольстві Швейцарії в Україні відбулась церемонія підписання Угоди між Урядом Швейцарської Конфедерації, Вінницькою міською радою та КП «ВТК» щодо надання технічної та фінансової допомоги, яка передбачає передачу партії трамваїв з Цюріха до Вінниці. Партнери домовились про продовження співпраці, яка була започаткована ще у 2006 році, та старт ІІ-ї фази проєкту.  

Відповідно до Угоди Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) безкоштовно передасть Вінниці першу партію з 35 вагонів «Tram2000», які належать Цюріхській муніципальній транспортній компанії (VBZ). Трамваї були виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії, проходили регулярний плановий капремонт відповідно до швейцарських стандартів і перебувають в хорошому робочому стані. Загалом Цюріх готовий передати для потреб Вінниці 70 вагонів «Tram 2000». 

Це більш сучасний транспорт, ніж Вінниця отримувала від Цюріха в попередні роки. Вагони оснащені електронною системою управління двигунами, економніші з погляду споживання електроенергії. Також за рахунок м’якої підвіски трамваї мають більш плавний хід, що робить проїзд для пасажирів більш комфортним і безпечним.    

Угодою передбачено надання запчастин, матеріалів, обладнання, консультаційних послуг та допомоги у розбудові інституційної спроможності, аналогічно тому, як це відбувалося під час першої фази співробітництва у 2006-2011 роках.

Загальний бюджет ІІ фази проекту складає 3,55 млн швейцарських франків. З яких внесок SECO - 3,2 млн,  компанії VBZ -50 тисяч. У свою чергу, Вінниця спрямує суму, еквівалентну 300 тис. швейцарських франків, на адаптацію трамваїв до українських стандартів, введення їх в експлуатацію та підготовку депо для обслуговування цих вагонів. 

Передбачається, що перші трамваї до Вінниці приїдуть у другій половині 2022 року. Впродовж 2021 року триватимуть підготовчі роботи по реалізації проєкту, йдеться про погодження документації на рівні обох держав. Також у цей період працівники трамвайного депо КП «Вінницька транспортна компанія» пройдуть тренінги у Цюріху, адже трамваї «Tram 2000» мають  більшу кількість електронних пристроїв та компонентів, ніж вагони, які були передані під час першої фази проєкту.

 

 

+1
+1
-1

Коментарі

+1
0
-1

Це добре. Бо минулою партією трамваїв настільки погано піклуються, що років через 5 вони будуть вже не дуже.