Купуємо віскі: як змінився процес дистиляції завдяки новим перегінним кубам
Віскі здебільшого переганяють щонайменше двічі. Це зумовлено історично: виробники використовували два окремі цикли, щоб досягти цільових показників міцності — 40%. У цьому можна переконатися, якщо купити віскі за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/viski.html, адже мінімальний показник алкоголю в класичних позиціях і зараз становить саме 40%. Такий підхід також допомагав позбутися спирту з домішками. Зараз ці частини дистиляту відомі під назвами «голова» й «хвіст».
Після ферментації вміст алкоголю в зерновій бразі підвищувався до 6–8%. Після першого циклу дистиляції показник становив приблизно 20%. Цього не вистачало, тому виробникам доводилося зливати дистилят, а потім повторно наповнювати перегінний апарат. Технологічні досягнення спростили процес, особливо — винахід двох нових форм кубів.
Thumper: що це таке
Thumper — компактний перегінний куб, розташований всередині кега. Останній попередньо заповнюють рідиною, зазвичай — тихими винами з низьким вмістом спирту. Вони зберігаються між перегінним кубом і конденсатором. Thumper з’єднаний із так званим апаратом для промивання. Процес дистиляції віскі проходить так:
- Після того, як брагу дистилювали в першому перегінному кубі, пари спирту спрямовують у thumper.
- Там вони «вдаряються» в рідину, відтак — розпочинається процес конденсування. Тепло від безперервного потоку пари, який виходить із першого перегінного куба, поступово доводить рідину до кипіння.
- Зрештою запускається процес, під час якого спирт повторно випаровується, тобто дистилюється вдруге. Ця реакція провокує наростання тиску, а процес супроводжується гучним стукотінням — звідси й назва перегінного апарату.
- Насамкінець, апарат подає рідину до конденсатора, у якому пара перетворюється на рідину вдруге, перш ніж її можна буде зібрати.
Doubler: а що ж це таке
Це звичайний модифікований перегінний куб. Технологія його застосування має такий вигляд:
- Після першого циклу дистиляції пари спирту проходять через конденсатор і охолоджуються до стану рідини.
- Далі вона потрапляє всередину перегінного куба Doubler. Як тільки він накопичує достатню кількість рідини, вона нагрівається, зазвичай — із використанням парового змійовика або відкритого вогню.
- Тепло доводить рідину до кипіння, запускаючи процес повторного випаровування для початку другого етапу дистиляції.
- Пари потрапляють до наступного конденсатора. Там вони знову охолоджуються, після чого їх збирають.
Doubler забезпечує надійний контроль над процесом, адже зовнішнє джерело тепла дає змогу дистилятору встановлювати та підтримувати потрібну температуру, яка визначає кінцеву міцність віскі. Процес дистиляції в перегінних кубах Thumper — спонтанний, адже залежать від непрямих джерел тепла. Саме тому на сучасних винокурнях частіше можна натрапити на Doubler, а не на Thumper.