У чому особливість бавовни як тканини?

Зображення користувача admin.
Автор: admin+15 / Дата: 14.06.2024 17:01 /

Бавовна - це волокно, що отримується з стручків однойменних рослин. Бавовняну тканину застосовують нерідко за все у текстилі, так як вона вважається дешевшою, з-поміж інших. До того ж, вона має безліч переваг, які значно переважають за її недоліки, тому саме цей матеріал обирають частіше.

Які переваги та недоліки бавовни?

Бавовна – це саме та тканина, яка завжди, у будь-який час, має великий попит, адже має позитивні особливості, наприклад:

  • Натуральне походження - натуральні речовини не викликають алергії і роздратування і безпечні для дітей, а також для людей, у яких чутлива шкіра.
  • Гігроскопічність - бавовняна тканина буде тільки міцніше, в той час як інші матеріали стануть вразливими після намокання і розриву.
  • Повітропроникні властивості - повітря вільно циркулює і створює комфортні умови для людського тіла, тому в ньому буде зручно при будь-яких погодних умовах.
  • Тактильні відчуття - бавовняне волокно м'яке і пухнасте, і, як наслідок, тканина також приємна на дотик.
  • Стійкість і довговічність до природних негативних факторів і до хімічних елементів;
  • Антистатичність - не буде електризуватися.
  • Естетичний зовнішній вигляд і різноманітність колірної гами - від монохромних пастельних тонів до яскравих кольорів з цікавими малюнками.
  • Доступна вартість.

Окрім позитивних особливостей, є деякі недоліки цієї тканини. Вони полягають у тому, що при експлуатації матеріал дуже швидко мнеться, тому потрібно буде частіше гладити, а якщо довго знаходитися під прямими сонячними променями – то тканини вигорить. Але більшість людей вважають, що натуральність та позитивні властивості матеріалу важливіші, ніж деякі дефекти. Тому, якщо ви хочете зберегти форму бавовни – то використовуйте менше праски, а краще взагалі її не прасувати.

Рекомендації щодо догляду за бавовняними речами

  1. Прання. Тканину краще прати при температурі не вище сорока градусів, як для кольорових, так і для білих речей. Якщо немає ніяких сильних забруднень, то використовуйте менше миючих засобів, адже вони руйнують склад тканини. Також застосовуйте ополіскувач (кондиціонер для білизни) для пом'якшення, щоб зберегти природну м'якість бавовни.
  2. Сушіння. Одяг з такої тканини сушіть у кімнаті при звичайній температурі, але уникайте попадання багато сонця. Делікатні вироби не слід розвішувати, щоб уникнути усадки. Краще розкласти його на рівній поверхні і дати висохнути.
  3. Прасування. При прасуванні вироби з бавовни повинні бути трохи вологими. Якщо вироби занадто сухі, то краще використати волого-теплову обробку парою.
+1
0
-1