З 1 жовтня на Соборній відновлюється обмеження руху для приватного автотранспорту

Зображення користувача Oleg.
Автор: Oleg+34 / Дата: 28.09.2018 09:09 /

 

​З 1 жовтня у Вінниці повертається обмеження руху механічних засобів по вул. Соборній. Проїзд головною вулицею міста для усіх видів транспорту був відкритий в березні 2017 року на час проведення реконструкції Київського мосту. З серпня 2018-го міст відкритий для проїзду, відтак потреба у об’їзді мостової споруди іншими магістралями відпала.

Як і до березня 2017-го, згідно із правилами дорожнього руху України, рухатися по вулиці Соборній зможе тільки громадський транспорт, а також автовласники, які проживають/працюють у цій зоні або які обслуговують підприємства на цій вулиці.

Відповідно до Стратегії міського транспорту і просторового розвитку, затвердженої у 2015 році, яка будувалась на висновках професійних європейських урбаністів, центральна частина міста має бути активно орієнтованим на пішохода та мати обмежений автомобільний трафік в масштабі пішохідної доступності 2 км. Крім того, це історичний центр Вінниці.

Заступник директора енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міської ради Віталій Поричук зазначив, що обмеження в русі приватного транспорту по головній вулиці міста – це не нововведення, а повернення тих правил, які тут діяли до перекриття Київського мосту.

«Наразі вулиця Соборна має досить велике транспортне навантаження. По ній рухається преважна більшість громадського транспорту: 3 з 6-ти трамвайні маршрути, 6 з 15-ти тролейбусних, 6 з 18-ти автобусних маршрутів. Також Соборну перетинає 5 автобусних маршрутів в режимі маршрутних таксі», - розповів Віталій Поричук.

Загалом за 1 годину по Соборній проїжджає 155 одиниць громадського транспорту. При насиченому русі приватних автівок, великогабаритний рухомий склад громадського транспорту «програє» легковикам в мобільності та маневреності. Негативними наслідками цього окрім заторів є збільшення інтервалу руху муніципального транспорту та збивається графік руху.

«Із 450 тисяч пасажирів, яких обслуговує наш муніципальний транспорт, основна маса перевозиться по вулиці Соборній. Наша основна задача – це забезпечення безпеки і комфорту. Враховуючи те, що на сьогоднішній день є непоодинокі випадки відхилення від графіку руху через завантаженість Соборної, ми маємо нарікання з боку пасажирів. Тому ми підтримуємо ініціативу щодо повернення обмеження руху приватного транспорту по головній вулиці міста», – зазначив начальник відділу експлуатації КП "Вінницька транспортна компанія" Микола Заверуха.

На початку весни 2017 року головна вулиця була відкрита для всіх видів транспорту у зв’язку із проведенням реконструкції Київського мосту. Наразі основні роботи на мостовій споруді завершені, і проїзд по ній ще з серпня відкритий для усіх видів транспорту. Тому на Соборну повертається обмеження руху для приватних автомобілів.

«Якщо ми спостерігаємо за трафіком, то в години найбільшої інтенсивності завантажені Соборна і Центральний міст, але при цьому навантаження на вулицю Чорновола, Київський міст, Магістратську – незначне. Ми бачимо, що на забороняючий сигнал світлофору на вулиці Магістратській на даний момент зупиняється в серединному 5 автомобілів. Це свідчить про те, що основний транспорт рухається по Соборній. А чим більша інтенсивність руху, тим менша безпека. Що ми і маємо сьогодні на головній вулиці. Тому з

метою забезпечення безпеки руху, і в більші мірі пасажирів трамваїв, які на зупинках виходять на проїжджу частину, та для збільшення пропускної спроможності вулиці для громадського транспорту, - повернення обмежень проїзду для приватного транспорту сьогодні просто необхідне», – розповів Анатолій Самусь, начальник відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у Вінницькій області.

Проїзд по вулиці Соборній для автовласників буде дозволений з 22:00 до 6:00. В інший час доби з боку Центрального мосту приватному транспорту необхідно з’їжджати одразу за мостом – направо на вул. Магістратську або на вул. Визволення, а наліво – на вул. Мури. Світлофор на перехресті залишається. З боку площі Гагаріна обмеження розпочинається одразу на в’їзді на вул.Соборну.

Для доступу до ряду закладів, що знаходяться по Соборній, автомобілісти можуть скористатись другорядними вулицями: Мури, Кропивницького, О.Соловйова, М.Оводова, Архітектора Артинова, Театральна, Хлібна, Червонохрестівська, Визволення.

+1
0
-1