Vinnytsia Tram Week проходив у місті минулого тижня!

Зображення користувача Valerii.
Автор: Valerii+6 / Дата: 30.10.2023 08:46 /

Vinnytsia Tram Week (або «Трамвайний тиждень» у Вінниці) - це ряд заходів, які присвячені 110-річчю трамвайного руху у Вінниці. Протягом тижня з 21 по 28 жовтня у місті проходили екскурсії на трамваях, одноденний всеукраїнський форум, виставка рухомого складу трамвайних вагонів.

22 жовтня відзначали - 10-річчя музею Вінницького трамвая! Музей вінницького трамвая був відкритий 21 жовтня 2013 року. З того часу цей заклад популярний серед вінничан та гостей міста. Екскурсантам розповіли історію заснування самого музею, продемонстрували експозицію, познайомили із найновішими експонатами та показали світлини та відеоматеріали відкриття музею та перших років його роботи! День народження музею супроводжувався тортами та іншими смаколиками. Після візиту до музею, екскурсійний захід продовжився поїздкою на раритетному німецькому вагоні Gotha T57 1957 року виготовлення!

Учасники екскурсійного заходу на 10-річчя музею трамвая

 

Ввечері 24 жовтня відбулася екскурсія "Німецькі трамваї у Вінниці"! Екскурсанти дізналися про перші трамваї MAN, які були виготовленні спеціально для Вінниці на заводі у місті Нюрнберг. Продовжили розмову про трамваї 50-х років Lowa та Gotha. У музеї трамвая було підготовлено матеріали та експонати, які присвячені трамваям Gotha у Вінниці: заводські таблички, моделі трамваїв у меншому масштабі, паспорт вагона, частини салону та панелі керування тощо. Завершилася екскурсія поїздкою унікальним трамваєм Gotha T57. Екскурсанти отримали листівки на пам'ять про цю незабутню екскурсію!

Учасники екскурсії "Німецькі трамваї у Вінниці"

 

Ввечері 25 жовтня 2023 року у Вінниці відбулася екскурсія "Чеська епоха", яка присвячена трамваям Tatra у Вінниці. Екскурсанти ознайомились з моделями вагонів, які експлуатувались до чеських вагонів, оглянули модернізований вагон VinWay. У музеї трамвая була підготовлена виставка експонатів, які присвячені саме вагонами виробництва заводу CKD Praha: маршрутовказівники, заводські таблички, моделі тощо. Завершальною частиною стала поїздка на унікальному вагоні Tatra KT4SU №152! Це один з трамваїв цієї моделі, який пройшов комплексну модернізацію у 2005 році на потужностях трамвайного депо Вінниці. На маршрутовказівниках було виставлено несправжній маршрут №7! В салоні трамвая занурились у спогади пов'язані із трамваями Tatra у Вінниці! Варто зазначити, що це була перша екскурсія для вінничан на вагоні КТ4, до цього на екскурсії та поїздки містом цю модель трамвая замовли тільки закордонні гості!

Учасники екскурсії "Чеська епоха"

 

26 жовтня пройшла екскурсія "Вінницька Швейцарія"! Екскурсанти познайомились з цюрихськими вагонами серій Karpfen, Mirage та Tram 2000. Побачили музейний вагон Сліпа Корова. В музеї була підготовлена виставка експонатів, які мають пряме відношення до швейцарських трамваїв у Вінниці: заводські таблички, література, картина, елементи салону вагонів тощо. Після екскурсії музеєм відбулась подорож на першому серійному вагоні Tram 2000 №408 1976 року виготовлення за маршрутом №7! Це була перша у Вінниці екскурсія на трамваї серії Tram 2000! На згадку про екскурсію кожен її учасник отримав листівку на пам'ять!

Учасники екскурсії "Вінницька Швейцарія"

 

Проєкт Vinnytsia Tram Week проходив в рамках реалізації Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади до 2025 року за підтримки Департаменту культури Вінницької міської ради в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine!

+1
0
-1