Руйнівники міфів: спростовуємо популярні домисли про їжу

Зображення користувача admin.
Автор: admin / Дата: 29.09.2025 21:39 /
домашній хліб

Їжа — це енергія та сила для життя, це один зі способів провести час разом, це задоволення від смаків та фактур. Вона з нами поруч щодня, тому варто приділити час тонкощам її обробки, приготування та зберігання. Сьогодні розвіюємо міфи, які вже тривалий час міцно засіли в суспільстві.

Міф 1. Не можна стукати дверцятами духовки

Дріжджова випічка — розділ кулінарії, навколо якого існує багато тверджень без реального підґрунтя. Через них люди просто бояться братися за цю справу і втрачають шанс насолоджуватися смачними, ароматними стравами прямо у себе вдома. Головна умова успіху — якісні складники, дотримання пропорцій та температурних умов. Від того, що хтось стукнув дверцятами духовки, ще не постраждав жоден рецепт домашнього хліба, а якщо у його складі є свіжі «Львівські дріжджі», то він приречений на успіх.

Міф 2. Хліб черствіє, бо втрачає вологу

Хліб черствіє, тому що крохмаль у його складі поглинає вологу. Коли молекули крохмалю контактують з повітрям, починається процес ретроградації — кристалізування та поглинання вологи. Це і робить хліб твердим і крихким. Тому черствіння відбувається навіть в пакеті або плівці.

Хліб

Міф 3. Найкраща частина помідора — це м'якоть

Томати — досить поширений інгредієнт в найрізноманітніших рецептах. Їх ріжуть, збивають блендером, бланшують, чистять від шкірки та насіння. Та насправді повноцінний смак помідорів розкривається лише тоді, коли їх використовують у цільному вигляді. Те саме стосується і їх користі. Наприклад, в насінні міститься утричі більше глутамінової кислоти, ніж в м'якоті. Тому не видаляйте насіння з томатів без крайньої потреби.

Міф 4. Термічна обробка страв з вином випарює весь алкоголь

Дійсно, приготування страв на високих температурах значно зменшує вміст алкоголю, але не усуває його повністю. Спирт і вода утворюють суміш двох різних рідин, а при нагріванні двох різних парів і доки вони залишаються в страві, алкоголь там теж присутній. Вважається, що 5% від початкового вмісту спирту залишиться у страві, незалежно від того, як довго вона тушкується.

Міф 5. Щоб зробити м'ясо м'яким, слід додати до нього кислий маринад 

Щоб розм'якшити м'ясо, потрібно розщепити білки, бо саме вони роблять м'ясо твердим. Кислі маринади дійсно послаблюють колагенові структури тільки на поверхні м'яса та діють агресивно, перетворюючи волокна на кашу. Натомість солоні маринади утримують вологу всередині шматка та роблять його ніжнішим, соковитішим.

А щоб м'ясо вийшло смачним, слід його уважно вибирати, правильно нарізати, підбирати спосіб приготування, час та температуру. Готуй сміливо і без упереджень! Радуй родину новими смачними стравами щодня.