Найвідоміші криптовалюти світу

Зображення користувача admin.
Автор: admin+15 / Дата: 10.04.2024 20:47 /

Незважаючи на те, що багато криптовалют працюють на подібній інфраструктурі блокчейнів, вони мають значні відмінності, як по ціні в криптообмінниках, так і за власною вартістю. Загалом, криптовалюти можна розділити на дві різні категорії: монети та токени.

Монети, альткоїни і токени

Коін — це будь-яка криптовалюта, яка використовує власний незалежний блокчейн. Наприклад, біткойн вважається «монетою», оскільки він працює на власній інфраструктурі. Подібним чином Ether працює на блокчейні Ethereum. Термін «альткойн» просто відноситься до всіх монет, окрім біткойна. Багато альткоїнів працюють подібно до біткойнів. Однак деякі, як-от Dogecoin, зовсім інші. Doge пропонує необмежену кількість монет, тоді як для біткойнів кількість, які можна створити, обмежена 21 мільйоном.

Як і монети, токени також є цифровими активами, які можна купувати та продавати. Однак токени є невласними активами, тобто вони використовують чужу інфраструктуру блокчейну. Це включає в себе Tether, який розміщено на блокчейні Ethereum, та інші, включаючи Chainlink, Uniswap і Polygon.

Найвідоміші криптовалюти світу і як вони працюють:

  1. Bitcoin (BTC). Біткойн - це перша винайдена криптовалюта. Його походження сягає офіційного документа, опублікованого в 2008 році, і він залишається найвідомішим типом криптовалюти. Він працює на власному блокчейні з перевіркою транзакцій (і створенням нових біткойнів до певного фіксованого капіталу) армією децентралізованих майнерів. У січні 2022 року біткойн був криптовалютою з найвищою ринковою капіталізацією з 896 мільярдами доларів США. При бажанні обміняти біткоїн за вигідними цінами варто заздалегідь ознайомитися з спеціальними платформами в Україні, наприклад, https://obmify.com/usdt-trc20-to-usd-cash-in-kharkov.
  2. Ефір (ETH). Ефір — це криптовалюта, заснована на блокчейні Ethereum. Як і біткойн, ефір використовує власний блокчейн. З іншого боку, на відміну від біткойна, ефір не обмежений. Це означає, що теоретично можна створювати необмежену кількість монет. Ethereum також дозволяє створювати смарт-контракти, тобто програми, які знаходяться в блокчейні Ethereum і які виконуються автоматично при виконанні певних умов.
  3. Binance Coin (BNB). Binance Coin є рідною для Binance, найбільшої у світі біржі криптовалют у 2022 році. Комісія за транзакції на цій біржі знижена для користувачів, які платять у BNB. Це спонукало до впровадження Binance Coin, яка стала однією з найбільших криптовалют на ринку. Щоб забезпечити стабільність своєї вартості, Binance знищує або «спалює» фіксований відсоток монет в обігу.
  4. Tether (USDT). Tether — це різновид стейблкойна (стабільної криптовалюти), призначеної для боротьби з проблемою нестабільності цін шляхом прикріплення до зовнішнього активу. Фактично кожна монета забезпечена еквівалентною сумою в доларах США, що дозволяє їй уникнути коливань цін, які відчувають інші криптовалюти. Попри все, існують певні розбіжності щодо його реальної підтримки долара.
  5. Солана (SOL). SOL — це нативна монета платформи Solana, яка базується на блокчейні, як Ethereum або Bitcoin. Мережа Solana може виконувати вражаючі 50 000 угод за секунду, що робить цю платформу особливо привабливою для інвесторів, які прагнуть швидко торгувати.
  6. XRP (XRP). XRP, який використовує мережу Ripple, був описаний як «криптовалюта для банків», оскільки він був створений спеціально для задоволення потреб індустрії фінансових послуг. Розроблений для полегшення міжнародних платежів, XRP діє як міст між різними валютами, щоб забезпечити дешевші та швидші перекази по всьому світу.
  7. Cardano (ADA). ADA — рідна монета блокчейну Cardano. Ada — це так звана криптовалюта «третього покоління». Cardano розділяє свій блокчейн на два рівні, щоб збільшити швидкість транзакцій, і реалізує рідні токени, щоб забезпечити кращий досвід для власників крипто ADA.
  8. Ааве (AAVE). Aave — це децентралізована криптоплатформа, побудована на блокчейні proof-of-stake, яка використовує розумні контракти, щоб дозволити користувачам позичати та позичати криптовалюти. Як механізм захисту клієнтів, Aave спеціалізується на так званих позиках із надлишковою заставою, що означає, що клієнти зобов’язані робити депозити в криптовалюті більшими, ніж вони позичають. Потім користувачі можуть позичати до певного відсотка від вартості розміщеної застави, допомагаючи уникнути таких проблем, як неплатежі. Компанія також має власний рідний токен, який також називається AAVE.
  9. Лавина (AVAX). AVAX є нативною монетою платформи Avalanche, яка описує себе як «найшвидшу платформу смарт-контрактів». AVAX, серед іншого, використовується для оплати транзакцій на платформі Avalanche. Платформа Avalanche дозволяє розробникам створювати нові спеціальні блокчейни як «підмережі». Блокчейн Avalanche сумісний із Solidity, мовою програмування для блокчейну Ethereum. Тому розробники Ethereum можуть легко створювати підмережі на платформі Avalanche.
+1
0
-1