Музей моделей транспорту відкрили у Вінниці

Зображення користувача Oleg.
Автор: Oleg+34 / Дата: 27.04.2018 22:26 /

Сьогодні, 27 квітня, у Вінниці відкрили перший в Україні музей моделей транспорту, який відразу встановив національний рекорд. Колекція із 5037 моделей транспорту, зібраних в експозиції вінницького музею, визнана найбільшою в Україні.

В експозиції Вінницького музею транспорту, що розташований на центральній вулиці міста – Соборній, представлені міні-копії легкових, вантажних автомобілів, спецтехніки, мототранспорту, громадського транспорту, військової та авіатехніки, кораблів. Експонати – як фабричного виробництва, так і ручної роботи.

Також в музеї зібрана бібліотека з історії розвитку транспорту. А для учнів та студентів профільних навчальних закладів тут проводитимуть лекції та практичні заняття. Окрім того, представники Вінницького клубу колекціонерів моделей транспорту влаштовуватимуть майстер-класи з автомоделювання.

Під час урочистого відкриття закладу міський голова Сергій Моргунов відзначив, що музей моделей транспорту стане ще одним цікавим туристичним проектом у місті. «Це гарна подія для нашого міста, тому що ми відкриваємо перший в Україні музей транспорту. Враховуючи те, що ми достатньо серйозно працюємо щодо створення різних історичних та сучасних локацій. Думаю, що це та родзинка, яка доповнює усю ту палітру місць, де вінничани і гості нашого міста могли б гарно провести час. Музей унікальний є тим, що його основою є приватна колекція. Я хочу подякувати ентузіасту Олександру Вдовиченку, який більше 45 років займається цією справою. Думаю, музей буде цікавим і підростаючому поколінню з точки зору вивчення історії транспорту, в тому числі і вінницького», - сказав під час відкриття музею Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Ініціатор створення музею колекціонер Олександр Вдовиченко підкреслив, що музеїв такого формату немає в Європі. З приміщенням для музею та його облаштуванням допомогла міська рада. Тепер відвідувачам пропонуватимуть цікаві екскурсії з історії транспорту.

«Це унікальний та єдиний в Україні музей моделей транспорту. Наскільки мені відомо, такого формату музею немає в усій Європі. Колекція моя починалася з 1973 року, коли ще навчався у другому класі і купив перший колекційний автомобіль за один карбованець «Фіат 125» Донецької фабрики іграшок. Це не просто музей, а музей-клуб вінницьких колекціонерів, який нещодавно був нами створений. Члени клубу надали свої самі цінні моделі до музею. Також тут існуватиме унікальна бібліотека, яка має більше 3000 примірників книг та журналів. Створений спеціальний клас, де проводитимемо навчання з дітьми та студентами», - зазначив власник колекції, директор Вінницького музею моделей транспорту Олександр Вдовиченко.

Під час урочистого відкриття музею власник колекції транспорту Олександр Вдовиченко вручив міському голові Сергію Моргунову квиток почесного члену колекціонерів міста.

Для перших відвідувачів музею Олександр Вдовиченко провів екскурсію. Він розповідав про найцікавіші моделі автівок, їх історію. Під час спілкування Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що колекціонування автомобілей – це його хобі з дитинства. Його власна колекція нараховувала 170 моделей, на разі залишилося 45.

«Пам’ятаю, як з друзями очікували замовлення моделей у 80-х роках, не завжди всі автомобілі приходили або чекали півроку. Я більше орієнтуюся на автомобілі 30-40 років, це унікальні автомобілі, які майже збиралися вручну, - додав Сергій Моргунов. - У цьому музеї також можна побачити унікальні речі, отримати позитивні емоції та вивчати історію світу крізь призму транспорту».

Щороку на базі музею відбуватиметься Всеукраїнський з’їзд колекціонерів моделей транспорту. І перший розпочнеться уже завтра, 28 квітня.

 

+1
0
-1